Slovinsko: Jaká je situace na dálnicích?

 Slovinsko: Jaká je situace na dálnicích?

Nejvíce komplikací očekávejte v hlavním městě a okolí.

Správce slovinských dálnic DARS vydal prognózu o situaci na dálnicích do 18. srpna a upozornil na uzavírky vztahující se až k datu 25. srpna a dále. Z tohoto hodnocení stavu průjezdnosti jednoznačně vyplývá, že nejvíce omezení čeká i české motoristy v Ljubljaně a jejím okolí. Například práce na křižovatce Lubljana západ (Vič) na jižním obchvatu města vstupuje do závěrečné fáze a vyžádá si úplné uzavření daného místa od 16. srpna do 25. srpna.

Začneme ale jinou informací, a to tím, jak bylo myšleno prohlášení správce slovinských dálnic, že je mohou v případě nutnosti používat motoristé z postižených oblastí i bez toho, že by zaplatili dálniční známku. Nyní společnost DARS upřesnila danou informaci následujícím způsobem: „Slovinsko bylo zasaženo ničivými povodněmi, což způsobilo obrovské materiální škody. V souladu se zákonem o mýtném se mýtné a poplatky neplatí také za jízdu vozidlem, za účelem plnění úkolů humanitární pomoci osobám postiženým živelnými pohromami.“

ÚAMK měl hned několik dotazů na to, zda je situace ve Slovinsku taková, že nemusí platit dálniční známku (7 denní pro vozidla do 3,5 tuny činí 16 eur, měsíční 32 eur). Dané vyjádření vše upřesňuje. Bez mýtného nebo etikety mohou jezdit nákladní nebo osobní vozy, pakliže jde o „plnění úkolů humanitární pomoci osobám postiženým živelnými pohromami“. Daná úleva se tedy nevztahuje na turistické cesty a stále platí například pro české motoristy mířící přes Slovinsko do Chorvatska nebo Itálie, povinnost zakoupit dálniční vinětu.

Ale zpět k prognóze situace na slovinských dálnicích. Společnost DARS upozorňuje na fakt, že do středy 16. srpna se zvýší počet zásahových vozidel mířících do ohrožených oblastí. Společně s tím pokračují některé stavební práce, které mohou i české motoristy omezit. Jedná se například o dálnici A1 v oblasti odpočívadla Lukovica (ve směru na Maribor). V daném místě se bude vzhledem k budování protihlukové stěny jezdit ve zúžených pruzích a omezenou rychlostí. Ze stejného důvodu bude až do konce října uzavřen pravý jízdní pruh na bývalé rychlostní silnici přes Maribor (Pesnica-Maribor).

Jak jsme již uvedli, nejvíce omezení musí motoristé čekat v Ljubljaně a okolí. Konkrétně na severním obchvatu, kde probíhá komplexní rekonstrukce úseku mezi Tomačovem a Zadobrovou. Rekonstrukce má být dokončena do konce srpna. Navíc ze Zadobrova ze severního na východní obchvat Ljubljaně probíhá doprava jen v jednom jízdním pruhu. Dalším „úzkým“ hrdlem je Tomačevo, stejně jako oblast křižovatky Ljublana Bežigrad (Dunajska cesta). O jižním obchvatu na dálnici A1 už řeč byla a úplná uzavírka v oblasti křižovatky Vič bude platit od 16. do 25. srpna Zároveň musí motoristé počítat s tím, že budou na dálnici A1 v hlavním městě uzavřeny čerpací stanice v odpočívadlech Barje.

Slovinská strana také upozorňuje na práce na dálnici A2 v místě Jesenice a krátkodobá úplná uzavření čeká i tunel Karavanke, a to až do roku 2024 z důvodu údržby.

Poslední informace, která se případně může dotknout i českých motoristů se vztahuje k pobřežní rychlostní silnici H5 v Koperu, zní: až do 30. září bude uzavřen vjezd do Izoly na křižovatce Koper centrum (Slavček).

Vzhledem k nadcházejícímu slunečnému počasí se neočekávají, kromě mírných dešťů na severu Slovinka, žádné další komplikace. Nicméně je na místě před cestou se informovat například na stránkch: promet.si, na mobilní aplikaci Promet+ nebo sociálních sítích @promet si a @dars si. ÚAMK přeje všem šťastnou cestu.